Hva er Darknet?

I den siste tiden har det vært mye snakk om Darknet, og om hvordan dette er den mørke siden av internett. Pressen liker gjerne å trekke frem Darknet som noe skummelt og kriminelt, men det finnes flere nyanser til denne historien. Den jemaxresdefault-4vne brukeren av internett, som først begynte å bruke nettet med sin smartphone, for å like ting som venner gjorde på Facebook, eller for å lese vitser, har som regel ikke greie på hvordan nettet fungerer, men han bruker de tilbudene som holdes i kartoteket til store søkemotorer, som Yahoo og Google. Darknet refererer enkelt og greit til sider som ikke finnes i indeksen til disse søkemotorene, av varierende grunner.

Det er sant at noen steder på Darknet brukes til å selge ulovlig narkotika og ulovlige våpen, men dette er ikke noe som er unikt for Darknet. Tidligere kunne man finne slike tilbud på Craigs list. Man kunne også finne stjålne kredittkortnummer, eller login til hackede kontoer i resten av nettet.

Men disse tingene er nå blitt tvunget tilbake til det som egentlig kan anses som det originale internettet. Etterhvert som det indekserte nettet er blitt mer og mer ufritt og overvåket, har de kriminelle trukket seg tilbake til den delen av nettet som fortsatt er mer tilbaketrukket. Men her finnes det også mye mer av andre ting, som ikke er ulovlige.

Hvordan kan jeg surfe på Darknet?

For å surfe disse sidene må man logge seg inn med et spesielt program som kalles Tor, dette er en versjon av nettleseren Firefox, som gir vanlige brukere en enkel tilgang til Darknet. Her er alle brukere relativt anonyme, slik som det var i gamle dager. Det finnes også egne programmer for Linux som leder all internettrafikken gjennom Tor-klienter. Du kan fritt laste ned Tor-klienten på produsentens hjemmeside, for å utforske nye sider ved nettet.